Taide / Art

Ääni ja teatteri /

Sound and theatre

Valikoituja töitä / Selected works

Äänestä ja musiikista teatterissa ja sen ulkopuolella

Minulle äänen luonne on yhdistää. Se kuroo yhteen fyysisen tilan ja ihmisen psyykkisen, kokemuksellisen maailman, liikkuu ihmisten välillä ja kutsuu heitä yhteiseen havaintokenttään. Se havahduttaa käsillä olevaan hetkeen, virittää tunteellisesti ja avaa reittejä sekä yksityisille että jaetuille mielleyhtymille ja merkityksille.

Töissäni olen erityisen mieltynyt ihmisääneen: laulamiseen, harmonioihin, resitointiin, huokauksiin — syntikoita unohtamatta. Kerrostuvat stemmasovitukset ovat musiikkini ydin. Viihdyn myös erityisesti siellä, missä pyhä ja karnevalistinen, äärimmäinen herkkyys ja muheva ronskius, tulevat kosketuksiin toistensa kanssa. Liike näiden välillä edustaa minulle inhimillisen kokemuksen aistillista rikkautta, aina etenevää, kääntyilevää, yllättävää juhlaa.

Erityisosaamisalueeni on nukketeatteri. Valmistuin Turun taideakatemian nukketeatterilinjalta vuonna 2010, minkä jälkeen olen työskennellyt nukenrakentajana, esiintyjänä, säveltäjänä ja äänisuunnittelijana vapaan kentän ammattilaisproduktioissa nukke- ja draamateatterin, kuunnelman ja elokuvankin parissa. Vuodesta 2015 olen keskittynyt teatteritöissäni lähes yksinomaan musiikkiin ja äänisuunnitteluun.

Hilla Väyrynen, Turussa 2021

LoverLoverLover 2010, kuva: Ville-Matias Roisko

Voima-lehden haastattelu (elokuu 2021)

Tehtaan väkeä -haastattelu (maaliskuu 2023)