Pöytä kahdelle

Kuva: Jaakko Autio

Osa I: Turun pääkirjaston musiikkiosasto 11.8.–9.9.2022

Osa II: Kallion kirjasto, Helsinki: 13.10.–9.11.2022

Äänitaiteilijat: Jaakko Autio ja Hilla Väyrynen / Käsikirjoitus: Jaakko Autio ja Hilla Väyrynen / Musiikin sävellys, toteutus ja narraatio: Hilla Väyrynen / Qlab- ja Arduino-ohjelmointi: Jaakko Autio / Valokuvat: Jaakko Autio / Taiteellinen työskentely on tapahtunut: Vanha Kaivos -residenssissä (Outokumpu) ja Luova tila -residenssissä (Rääkkylä) / Työtä ovat tukeneet Varsinais-Suomen Taiteen edistämiskeskus, Turun kaupunki ja Valco.

Pöytä kahdelle on musiikintekijä Hilla Väyrysen ja äänitaiteilija Jaakko Aution interaktiivinen ääni-installaatio, joka kutsuu kaksikkoja — rakastavaisia ja ystäviä — tunnustelemaan läsnäoloa ja läheisyyttä välillään. Teoksen voi kokea myös yksin kuvitellen vastakkaiselle sohvalle merkityksellisen toisen. Pöydän äärellä kokijoille aukeaa jokaisella kuuntelukerralla uniikki musiikillinen matka, joka johdattaa heidät kohtaamaan itsensä ja toisensa käsillä olevassa hetkessä. Sattumanvaraisesti arvottavista laulusäkeistöistä koostuvia mahdollisia kuljetuksia on yli puoli miljoonaa.

“Työllämme tahdomme suunnata tietoisen huomion ihmisen sisäiseen maailmaan, jossa voi tuntea arjen ristiriidat ylittävää yhteyttä itseen ja toiseen. Pöydän äärellä voi levätä.”
– Jaakko & Hilla

Teoksen pääteema on rakkaus ja kahden välinen kohtaaminen. Sitä käsitellään lempeän pelillisesti tarot-korttien ja äänitaiteen kautta, joiden perinteitä yhdistää sattumanvaraisuuden näkeminen keinona herätellä luovaa ajattelua ja uusille näkökulmille havahtumista. Pöytä kahdelle esittää kuulijoille kysymyksiä ja mielikuvatehtäviä ja arpoo heille musiikiksi sovitettuja tarot-kortteja.

Tarot-pakan ison arkanan korteista, joissa ihmiselämän avainteemoja on esitetty erilaisten symbolisten hahmojen muodossa, on tehty stemmavetoisia laulusäkeistöjä. Jokaisella istunnolla kuulijoille arvotaan viisi. Niitä vasten he pääsevät peilailemaan omia, päivänpolttavia merkityksiään keskinäisyyden tiimoilta.

Kuva: Jaakko Autio

Jaakko Autio (s. 1981) on äänitaiteilija ja taiteen maisteri, jonka installaatioita on ollut esillä mm. Mikkelin taidemuseossa, Retretissä, Seinäjoen taidehallissa ja Tallinnan musiikkiviikoilla Virossa. Hän työskentelee myös äänisuunnittelijana teatterin kentällä.

www.jaakkoautio.com

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: